2015 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Pyragas su obuoliais, moliūgais ir apelsinais

Tau, kurį irgi kankina nemiga, kai aš nemiegu...
 
...žinai, sielos draugų širdys sutvertos taip, kad suprastų viena kitą netgi tyloje, o aštrius charakterio kampus, praeities žaizdų randus bei užgesusias žvaigždes išvystų ir visiškoje tamsoje. Taip, taip - tokios jau tos mūsų širdys - iš kažkur jos žino dalykus, kurių negali paaiškinti protas. Jos kažkaip išgirsta visus žodžius, kuriuos per baugu ištarti garsiai. 



Aš niekad netikėjau, kad mes surandame vienas kitą, jog suvaldytume laukines širdis, jog pakeistume tai, kas mums nepatinka vienas kitame, nes yra kaip tik atvirkščiai - susitinkame, jog širdis išlaisvintume, sukurtume intymumą ir jame pasikeistume patys, į tokius, kuriais norime būti.


Jog keptume puikius rudens pyragus. Šis adaptuotas iš knygos "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga." Šiek tiek nustebinantis savo sudėtimi (obuoliai + moliūgas + apelsinai) ir skoniu. Drėgnas, gaivus ir visiškai jaukus.



1 dideliam pyragui reikės:
Tešlai:
200 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus
2 kiaušinių
500 g miltų
1 vanilės ankšties
1/2 arbatinio šaukštelio sodos

Įdarui:
450 g moliūgo (sverkite su žieve)
6 vidutinio dydžio obuolių
2 didelių apelsinų
1 su puse citrinos
200 ml vandens
250 ml cukraus

Aptepimui:
1 kiaušinio

Pyrago formos skersmuo - 22 centimetrai
 
Pyragas su obuoliais, moliūgais ir apelsinais

1. Moliūgą ir obuolius nulupkite ir supjaustykite apie 1 cm kubeliais. Apelsinus ir citrinas labai gerai nuplaukite, žieveles atsargiai nutarkuokite - stenkitės neliesti apatinio, balto žievelės posluoksnio.
2. Apelsinus ir citrinas paruoškite taip: nupjaukite apelsinio viršų ir apačią. Apelsiną lupkite peiliu arba šaukštu. Pradėkite nuo viršaus, nulupant žievės gabalėlį. Kartokite, kol nelks žievelės. Tada atsargiai išpjaukite minkštimą ir jį susmulkinkite.
3. Moliūgą, obuolius, apelsinų ir citrinų žieveles bei minkštimą užpilkite vandeniu ir, vis pamaišant, uždengtus virkite ant vidutinės ugnies apie 30 minučių.
4. Kol įdaras verda, pasiruoškite tešlą. Sviestą gerai išsukite su cukrumi. Tada įmaišykite po vieną kiaušinį. Tam prireiks šiek tiek kantrybės, bet nepasiduokite, kol gausite gražią, vientisą masę. Tada įmaišykite vanilės ankšties sėklytes. Miltus sumaišykite su soda. Sviesto ir kiaušinių masę sukrėskite ant miltų ir užminkykite tešlą. Labai svarbu neperminkyti tešlos, vos viskas sulips į vieną gabalą, suvyniokite tešlą į maisto plėvelę ir laikykite tešlą apie 30-40 minučių šaldytuvo kameroje.
5. Praėjus 3 punkte minėtoms 30 minučių, į įdarą suberkite cukrų ir maišykite, kol ištirps. Virkite neuždengtą dar apie 30 minučių. Kai masė ims tirštėti, šaukštu sutrinkite likusius stambesnius moliūgo gabalėlius, nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite. Aš perdedu į kitą dubenį, kad greičiau pravėstų.
6. Apie du trečdalius atvėsusios tešlos iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo į tokio dydžio apskritimą, kad tilptų į formą ir užklotų jos kraštus. Jei tešla labai kieta, prieš kočiodami palaikykite ją 10-12 min. kambario temperatūroje. Šiuo tešlos lakštu išklokite kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Jei gausis taip, kad kažkiek tešlos nusvirs per kraštus, nupjaukite ją. Tešlą atidžiai subadykite šakute ir kepkite iki 180  C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.
7. Vaisių masę sukrėskite ant tešlos, išlyginkite. Kepkite apie 20 minučių iki 180 C įkaitintoje orkaitėje.
8. Iškočiokite likusį tešlos gabalą, išspauskite norimos formos sausainių. Ištraukite pyragą iš orkaitės. Sausainiais užkolkite idarą. Mažame dubenyje su šlakeliu vandens išplaktą kiaušinį užtepkite ant sausainių viršaus (viso plakinio nesunaudosite). Kepkite dar 15-20 minučių, kol sausainėliai dailiai apskrus.

Komentarų nėra: