2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Kalėdos atkeliaus už 18 dienų nuo šiandien: į šoninę susukti anties gabalėliai su apelsinų uogienės, obuolių ir žemės riešutų sviesto padažu

Tai dar vienas Kalėdoms subalansuotas patiekalas, bet iš pradžių noriu kai ką prisipažinti: tai štai, aš niekada nebūsiu itin profesionali vieno kąsnio užkandėlių ruošėja. Žinau, kad kruopštus žmogus visas užkandėles ruoštų vienodo dydžio, ir jos atrodytų tobulai, bet man taip nepavyksta. Pirmiausia, jau vien dėl to, jog virtuvėje mėgstu nesuvaržytą kūrybą ir atsipalaidavimą. Neįpareigojantį pasiterliojimą - tep šlep, todėl užkandžių gamybai man reikia prisiruošti ir susikaupti.    


Visgi, nepaisant to, kad net per Kalėdas gaminu atsipūtusi ir man trūksta šiek tiek pedantiškumo, yra keletas užkandėlių, kurios tampa gražios, vos jas paragavus. Juk suprantat, apie ką aš kalbu... Įsivaizduokite - vos salstelnanti, tamsiu alumi ir obuoliais kvepianti minkšta ir pikantiška antis, susukta į sūrias, kiek traškias šoninės juosteles, panardinta į turtingą, tirštą ir kreminį apelsinų uogienės, obuolių ir naminio žemės riešutų sviesto padažą - skonis tiesiog dieviškas


...o kad žinotumėt, kaip norėčiau dabar jus šiais kąsneliais pavaišinti! Taip, taip, tai ne šiaip skanus užkandis, tai nepaprastai greitai iš lėkštės išgaruojantis skanėstas. Antiena - labai skani ir gera mėsa, o susukta į šoninę išlieka sultinga ir švelni. Per Kalėdas į padažą mėgstu įberti žiupsnelį maltos raudonos saldžiosios paprikos - taip jis įgyja dar daugiau šiltos kalėdinės dvasios ir sodraus skonio.   


Pabaigai noriu įspėti: sunkiai apsieisite, valgydami be servetėlių, nes šiuos kąsnelius labai smagu griebti tiesiog piršteliais. Sakyčiau, tvirtas atsakas traškiems vištų sparneliams. O dar tas padažas - pasakiškas dalykas, būtinai išbandykit ;)


2 kalėdinės šventės valgytojams reikės:
Marinatui reikės:
2 valgomųjų šaukštų (30 ml) tamsaus alaus
1 vidutinio dydžio obuolio
1 valgomojo šaukšto saldaus padažo Teriyaki
1 valgomojo šaukšto ryžių acto
1 valgomojo šaukšto skysto medaus
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/4 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1 česnako skiltelės

8 rūkytos šoninės juostelių (sūdytų)
1 "Lapino puotos" anties krūrinėlės

Apelsinų uogienės, obuolių ir žemės riešutų sviesto padažui reikės:
2 valgomųjų šaukštų apelsinų uogienės
1 valgomojo šaukšto saldaus padažo Teriyaki
1/2 valgomojo šaukšto skysto medaus
1 arbatinio šaukštelio ryžių acto 
1 vidutinio dydžio obuolio
2 ir 1/2 valgomųjų šaukštų žemės riešutų sviesto
Druskos
1/4 arbatinio šaukštelio maltos raudonos saldžiosios paprikos

Į šoninę susukti anties gabalėliai su apelsinų uogienės, obuolių ir žemės riešutų sviesto padažu

1. Anties krūtinėlę nuplaukite po šaltu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir atsargiai nuimkite nuo anties krūtinėlės odelę. Supjaustykite anties krūtinėlę į 8 vienodo dydžio gabalėlius.
2. Norėdami paruošti marinatą, obuolį nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, pašalindami sėklas. Į virtuvinį kombainą sudėkite obuolio skilteles ir trinkite, kol masė taps vientisa. Į gilų dubenį sudėkite sutrintą obuolį, supilkite alų, Teriyaki padažą, ryžių actą, medų, suberkite druską ir pipirus ir gerai išmaišykite. Tada įtarkuokite nuluptą česnako skiltelę ir dar sykį gerai išmaišykite.
3. Į paruoštą marinatą sudėkite anties gabalėlius, uždenkite ir marinuokite bent 1 valandą, geriausia valandą su puse ar dvi.
4. Kiekvieną anties gabalėlį apvyniokite šonine. Sutvirtinkite mediniu smeigtuku.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C. Sudėkite paruoštą mėsą į kepimo skardelę siūlėmis į apačią. Ištepkite kiekvieno gabalėlio viršų trupučiu padažo. Pašaukite skardelę į orkaitę, sumažinkite temperatūrą iki 170 C ir kepkite 20 minučių.
6. Kol mėsa kepa, paruoškite padažą: obuolį nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, pašalindami sėklas. Į virtuvinį kombainą sudėkite obuolio skilteles ir apelsinų uogienę ir trinkite, kol masė taps vientisa. Į gilų dubenėlį sudėkite sutrintą su apelsinų uogiene obuolį, Teriyaki padažą, ryžių actą, medų, žemės riešutų sviestą, suberkite maltas paprikas ir labai gerai išmaišykite. Paragaukite, jei reikia, pagardinkite druska.
7. Iškeptus kąsnelius, nedelsiant perkelkite į lėkštę ir tiekite su padažu.

Komentarų nėra: