2016 m. kovo 4 d., penktadienis

Greitas Sveikuolių Lesalas - keptuvėje skrudinta granola su riešutais, sėklomis ir goji uogomis

Vakar kepėme su draugais granolą, kurią pavadinome Greitu Sveikuolių Lesalu. Su riešutais, sėklomis ir goji uogomis. Nors yra tūkstantis vienas būdas paruošti puikią granolą, bet tarp mūsų šnekant, man skaniausia su vaisių tyre ir kokosų aliejumi, per stipriai nesuskrudinta - vos vos traški, kad nereiktų įnirtingai darbuotis žandikauliais. Kol neprasidėjo didysis uogų sezonas, granolos dubenėlį paprastai pildau graikišku jogurtu, bananais ir liofilizuotom mėlynėmis. Kaip žinia, bananai, jogurtas ir mėlynės apskritai sudaro nepriekaištingą sąjungą, o avižų drožlės ir riešutų skeveldrėlės visam reikalui dar ir traškumo bei maistingumo suteikia. Nam! Nam! Iš draugų veidų taipogi buvo visai nesunku suprasti, kaip jiems labai patiko šis derinys. Palaimingai spindinčiomis akimis jie vieną po kito ištuštino po du dubenėlius.


Nors orkaitėje pasiskrudinti granolos yra labai paprasta, bet pats skrudinimo procesas užima nemažai laiko ir reikia turėti orkaitę. Priklausomai nuo kiekio – jei imsite kokį 100 g avižinių dribsnių, granolos laisvai išsikepti galite ir keptuvėje, kas yra dar paprasčiau ir užims vos 12-15 minučių. Taip paruošti granolą išmokau iš Ingos (omnomnom.lt), kurios spintelėj beveik visada yra keptuvėje keptos granolos. Ji avižinius dribsnius kepa ant sviestuko ir dar kartais prikaramelizuoja pilnas rieškutes migdolų bei įmaišo vieną kitą saują džiovintų spanguolių balanso tarp saldumo ir rūgštumo palaikymui. 


Kas gi gali būti smagiau už skanų, širdies geidžiamą maistą, kuris tuo pačiu ir sveikas? Apie avižų, medaus, džiovintų slyvų, kokosų aliejaus, riešutų, sėklų ir goji uogų naudą tiek šlovinančių giesmių prirašyta, kad išaušus saulėtam rytui belieka išsitraukti keptuvę ir imtis darbo.


500 ml granolos reikės:
100 g avižinių dribsnių (ne greito paruošimo, pasižiūrėkite, kad jie būtų stori, t.y. kuo ilgesnės virimo trukmės)
5 g mišinio "Arimex" salotoms
35 g medaus
125 g džiovintų slyvų tyrės
1 valgomojo šaukšto kokosų aliejaus
1 arbatinio šaukštelio cinamono
Žiupsnelio druskos

Greitas Sveikuolių Lesalas. Keptuvėje skrudinta granola su riešutais, sėklomis ir goji uogomis 
 
1. Riešutus susmulkinkite nedideliais gabalėliais.
2. Ant vidutinės ugnies uždėkite didelę keptuvę ir joje išlydykite kokosų sviestą, medų ir džiovintų slyvų tyrę.
3. Kai masė taps vientisa ir ims burbuliuoti, suberkite avižinius dribsnius, sėklas ir riešutus bei cinamoną su žiupsniu druskos. Jei reikia, padidinkite ugnies kaitrą.
4. Kantriai maišykite ir kepkite apie 12-15 minučių, kol dribsniai ir riešutai apskrus iš visų pusių. Tik nenuleiskite nuo keptuvės akių.
5. Kai dribsniai gražiai pagels, nuimkite keptuvę nuo ugnies, įmaišykite goji uogas. Išpilkite ant kepimo popierius ir ataušinkite. 

Komentarų nėra: