2016 m. kovo 20 d., sekmadienis

Iki Velykų liko 7 dienos: naminis majonezas

O! Liko vos 7 - ios dienos! Iš tikrųjų, tik praeitą savaitę susigaudžiau, kad Velykos - visai ant nosies. Pati pavasario ir naujo ciklo pradžia. Nors vis dar atsiranda to sniego ir pašąla, bet jau ir snieguolės žydi, ir pumpurai skleidžiasi, ir žemė pavasariškai kvepia, ir taip noris vis šiltesnių ir švelnesnių dienų.


Taigi, taigi... visa ši savaitė bus skirta tik Velykoms, o pradėsime nuo naminio majonezo, nes kokios gi Velykos be jo??? Be to, jokia čia paslaptis - aš jį dievinu ir niekaip neatsisipiriu vienam kitam šaukšteliui. Namuose pasigaminti majonezo tikrai nėra brangu ir sudėtinga (tik nereikia skubėti). Tad nėra jokio reikalo eiti į parduotuvę ir ten jo ieškoti, ypač kai naminis gaunasi žymiai skanesnis ir aiškios sudėties. Žinoma, naminiam majonezui reikia šiek tiek laiko ir dėmesio, bet dėl to tikrai neverta atsisakyti minties jo susiplakti. Jei ne kasdienai, tai bent Velykoms! Kaip pastebėsite, mano majonezo receptas nėra visai įprastinis, todėl, gaminant pagal jį, prireiks česnako skiltelės ir garstyčių su medumi.


Nedideliam indeliui prireiks:
1 didelio šviežio kiaušinio trynio
1 valgomojo šaukšto garstyčių su medumi („Maille Honey Dijon“ - visad randu Maxima ar Rimi parduotuvėse)
1 vidutinio dydžio česnako skiltelės
190 ml kambario temperatūros neutralaus skonio aliejaus (pavyzdžiui, aš paprastai imu 40 ml alyvuogių + 150 saulėgrąžų, galima imti ir vien rapsų aliejų ar vynuogių sėklų)
1/2 - 1 valgomojo šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
Žiupsnelio šviežiai maltų baltųjų pipirų, bet tinka ir juodieji

Naminis majonezas

1. Mažame puodelyje užvirinkite vandenį, įdėkite kiaušinį ir virkite 1 min., paskui kiaušinį išimkite ir greitai pakiškite po šalto vandens srove.
2. Kai kiaušinis atvės, atidžiai atskirkite trynį nuo baltymo (jo nebereikės). Į trynį neturėtų patekti baltymo.
3. Išplakite šluotele (arba mikseriu) trynį su garstyčiomis su medumi ir smulkiai įtarkuota arba sugrūsta česnako skiltele. 
4. Paskui, lėtai pilant - iš pradžių lašas po lašo, po to plona srovele, įplakite aliejų. Svarbiausia, iš karto nesupilti daugiau nei ketvirtadalio turimo aliejaus, ypač iš pačių pradžių.
5. Kai gausite vientisą, tištą masę, įpilkite citrinos sulčių, suberkite druską ir papipirinkite. Majonezas šiek tiek suskystės ir pabaltuos. Gerai išmaišykite. Paragaukite, ar nieko netrūksta.

5 komentarai:

Renata Snioliene - Kumucia rašė...

Ar kada bandėte gaminti majonezą su šviežiai spaustu aliejum? Iš esmės keičiasi majonezo skonis ir net tekstūra.

Simona rašė...

Renata, esu tik bandžiusi su dalimi šviežiai spausto alyvuogių aliejaus - tikra tiesa, skonis buvo žymiai stipresnis ir ypač sodrus. O su kokiu aliejumi jūs gaminate?

Renata Snioliene - Kumucia rašė...

Turiu galimybę išsispausti aliejaus namie. Iš visų bandytų skaniausiai gavosi su žemės riešutų aliejum, labai neblogai su saulėgrąžų ir vidutiniškai su sezamo :)

Simona rašė...

Renata, kai Tau pasisekė, čia būtų tik mano svajonė - naminis aliejus :)

Renata Snioliene - Kumucia rašė...

Simona, gaminu artimiesiems ir draugų ratui, galiu į tuos draugus įtraukti :)