2016 m. kovo 11 d., penktadienis

Kaimiškas žąsies pyragas su bulvių koše

"Išgyvenk kiekvieną akimirką iki galo, veik" - dažnai primenu sau ir aplinkiniams ir visuomet bandau nesitampyti neišgyventų, neišspręstų praeities akimirkų, kad galėčiau judėti toliau. Svarbiausia būti drąsiam ir nebijoti pavojų (ir aplinkinių nuomonės) bei kurti visokius planus ir juos įgyvendinti. Bet reikia nepamiršti, kad kartais tiesiog būtina ir patingėti. Žinote, o vartytis lovoje aš iš tikrųjų nelabai moku, bet man savotiškas tingėjimas yra ir tvirtai užsirišti sportinius batus ir risnoti ilgus kilometrus, o po to užsnūsti mikriuky, grįžtant namo.
Siūlau receptą vėsiam ankstyvo pavasario vakarui po pabėgiojimo ar ilgo pasivaikščiojimo, tačiau neabejoju, kad šio pyrago verta paragauti ir kitais metų laikais. Vieni prisibijo ryškesnio skonio žąsies mėsos, tačiau, atradus tinkamą receptą, šios mėsos skonis atsiskleidžia naujomis spalvomis. Pagal čia pateiktą receptą pasigaminti prabangų skanumyną - puikų  ir jaukų pyragą su žąsimi, tikrai nesudėtinga. Galite iš šio kiekio daryti vieną didelį arba keturi mažesnius pyragus. Pirmyn!  



4 porcijoms reikės:
2 vidutinio dydžio svogūnų
2 vidutinio dydžio morkų
3 česnako skiltelių
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
500 g "Lapino puota" žąsienos filė (be odos)
2 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos
1/4 puodelio pusiau saldaus raudonojo vyno
1/4 arbatinio šaukštelio susmulkinto šviežio rozmarino
1 arbatinio šaukštelio susmulkintų šviežių čiobrelių
3/4 puodelio vištienos sultinio
Maltų juodųjų pipirų
Bulvių košės viršui:
2 valgomųjų šaukštų sviesto
2 trynių
400 - 500 g bulvių
80 g smulkiai sutarkuoto puskiečio sūrio (šiek tiek pasilikite pačio viršaus apibarstymui)
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų 

Kaimiškas žąsies pyragas su bulvių koše

1. Nulupkite ir nedideliais kubeliais supjaustykite svogūnus. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka. Nulupkite česnako skilteles ir sutrinkite. Mėsą sumalkite mėsmale.
2. Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir kepkite ant vidutinės ugnies svogūnus, morkas ir česnakus su druska, vis pamaišant, apie 5 minutes, kol šie suminkštės.
3. Į troškintuvą sudėkite mėsa. Padidinkite ugnį. Nuolat maišant, kepkite apie 5 minutes, kol mėsa parus.
4. Įdėkite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite. Supilkite vyną ir pakaitinkite maišant apie 3 minutes. Tada suberkite rozmarinus, čiobrelius, supilkite sultinį, užvirkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 15 minučių, kol gausite tirštą troškinį. Pagardinkite druska ir pipirais, jei reikia.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Į kepimo indą sudėkite troškinį. Bulves nuskuskite, perpjaukite į 4 dalis ir sudėkite į verdančio vandens puodą. Įberkite gerą žiupsnį druskos. Virkite apie 10-15 min., kol bulvės taps minkštos. Gerai nusunkite. Įdėkite sviestą, papipirinkite, grūskite, kol košė taps vienalytė ir minkšta. Paragaukite, jei reikia, padruskinkite. Įmaišykite trynius ir sūrį. 
6. Ant troškinio pridėkite bulvių košės. Pyragą apibarstykite atsidėtu sūriu. Kepkite orkaitėje 30 minučių, kol bulvių košės paviršius taps aukso spalvos. Iškepę galite papuošti rozmarinų lapeliais.

Komentarų nėra: