2016 m. kovo 1 d., antradienis

Sumuštiniai su karamelizuotais svogūnėliais ir rozmarinine anties krūtinėle

Kaip kažkada seniai, kai dar studijavau ir grįždavau iš kaimo su pilnu krepšiu daržo gėrybių, išsitraukiau iš maišelio naminius tėvų atvežtus svogūnus ir jaučiuosi kažkaip arčiau gamtos ir žemės. Savo pačių rankomis užauginto maisto ruošimas yra savotiškas atramos taškas skubančiame pasaulyje.

Kelias į užmirštą šventę, kuri prasideda nuo rankomis išpurentos žemės. Su Matilda, kuri kiek apibrozdinta širdimi atvyko manęs aplankyti, iš karto po darbo karamelizavome svogūnus. Keturiuose prikaistuviuose. Beveik aštuonis kilogramus. Nes karamelizuotų svogūnų visada pravartu turėti po ranka. Nes man jie yra pats tikriausias paguodos maistas.



O štai ir vienas iš tų parankių, paprastų anties krūtinėlės receptų, kuris puikiai tinka, kai turite vos keliolika minučių iki pietų, o šaldytuve - minėtų karamelizuotų svogūnų atsargų (karamelizuotų svogūnų galite įsigyti ir prekybos centre). Nepaisant paprastumo, tai labai skanus, žemiškas anties pateikimo variantas, suderinant medų su rozmarinais, subtilų saldumą (kaip žinote, antis puikiai prisitaiko prie saldaus skonio) su sūrumu. Maža išdaiga!

Man patinka mintis, kaip karamelizuotų svogūnų minkštumas ir švelnumas harmoningai susijungia su sultinga krūtinėle ir traškia duona. Tikrai ne aš pirmoji pastebėjau, kad tobulai iškepta anties krūtinėlė savo tekstūra panaši į sultingą jautienos steiką - tik kad dar apglėbta traškią odele, o aš dėl traškios odelės esu rimtai pametusi galvą. Dieviška. Iš tiesų tai visad, kai išgirstu žodžius „antis“ ar „žąsis“, man jie labiau asocijuojasi su jautiena nei su kitų paukščių mėsa.

Bet sugrįžkime prie šio vakaro, kai mes susibūrėme prie virtuvinio stalo, į kampą nustumdamos virtuvinius užrašus. Ant veidų pro langą krito vakarinės saulės šviesa. Vėl grįžo saugus ir paprastas pasaulis, vėl skambėjo juokas, o burnoje jautėsi tirpstantis jo skonis. Kartais užtenka smulkenos, kad suvoktum gyvenimo gražumą. Sakau jums, rykite gyvenimą dideliais kąsniais, išnaudodami kiekvieną dieną ir būdami tokie, kokie esate. Dievinkite savo kūno linkius. Išreiškite savo jausmus, dalinkitės džiaugsmu, imkitės veiksmų svajonėms įgyvendinti ir įkvėpkite tuo kitus. Jūsų dar laukia tiek gražių dalykų. Šypt.




2 vakarieniautojoms prireiks:

1/2 čiabatos kepaliuko

1/2 kilogramo raudonųjų svogūnų

1 valgomojo šaukšto sviesto

1 valgomojo šaukšto aliejaus 

Medaus

1 valgomojo šaukšto balzaminio acto kremo 


Drusko ir juodųjų pipirų

1 šviežių rozmarinų šakelės 

1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų


 Sumuštiniai su karamelizuotais svogūnėliais ir rozmarinine anties krūtinėle

1. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais (apie 3 mm storumo). Įkaitinkite didelį prikaistuvį ant vidutinės ugnies. Supilkite aliejų ir ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus. Uždenkite prikaistuvį ir palikite 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišant ir neatidarinėjant prikaistuvio. Po penkių minučių prikaistuvį nudenkite, sumažinkite ugnį iki mažesnės nei vidutinė, įmaišykite 3/4 arbatinio šaukštelio druskos. Prikaistuvio nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus iš viso apie 45 minutes, kol ims keisti spalvą ir taps saldūs. Po pirmųjų 30 minučių kepimo įmaišykite į svogūnus balzaminio acto kremo. Troškinkite svogūnus dar apie 15 minučių, pamaišant dažniau. Įmaišykite 1 arbatinį šaukštelį medaus. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia.
2Anties krūtinėlės odelę aštriu peiliu atsargiai - nepaižeidžiant mėsos, įpjaukite įstrižais rombais, dėl to po odele esantys riebalai, kepant krūtinėlę, greičiau bei lengviau ištirps ir odelė suskrus. Dosniai padruskinkite (apie 2/3 arbatinio šaukštelio druskos - vienai krūtinėlei) ir papipirinkite krūtinėlę iš abiejų pusių, o tada dėkite ją odele žemyn į šaltą ir sausą keptuvę. Kepkite krūtinėlę ant šiek tiek aukštesnės nei vidutinė ugnies apie 5-7 minutes, jos jokiais būdais nevartydami, kol odelė dailiai apskrus. Kepant labai atsargiai keletą kartų nupilkite kiek įmanoma daugiau išsiskyrusių riebalų.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C ir pašaukite keptuvę (neapvertę krūtinėlės) į orkaitę. Jei jūsų keptuvė nepritaikyta kepimui orkaitėje, perkelkite krūtinėlę į pašildytą kepimo formą odele žemyn. Kepkite apie 10-12 minučių. Nekepkite krūtinėlės ilgiau kaip 12 minučių. Kol antiena kepa, 1/2 valgomojo šaukšto medaus sumaišykite su džiovintu rozmarinu. Ištraukę iš orkaitės, krūtinėlę apverskite ir dar minutę - dvi pakepkite keptuvėje. Jokiu būdu nesmeikite krūtinėlės šakute, kad neišbėgtų mėsos sultys.
4. Mentele ištraukite krūtinėlę iš keptuvės į lėkštę ir leiskite mėsai 5 min. pailsėti. Nepalikite mėsos ilsėtis ant odelės, kad ši neprarastų traškumo. Anties krūtinėlės odelę aptepkite rozmarininiu medumi. 
5. Tuo metu supjaustykite čiabatą riekelėmis, aptepkite riekeles anties taukais ir paskrudinkite jas keptuvėje (geriausia - rumbuotoje) iš abiejų pusių. 
6. Ant čiabatos riekelių užkraukite karamelizuotų svogūnėlių, ant viršaus uždėkite anties riekelių ir apibarstykite šviežiais rozmarinais.   

Komentarų nėra: